Ţiganii, adevărata istorie

Postez aici o scrisoare trimisă Parlamentului României, de Ioan Abrudan, din Cluj. Solicitarea unui român disperat nu a avut efect. Nu s-a luat nicio măsură şi românii, maghiarii, germanii, turcii, tătarii, bulgarii, ruşii, lipovenii şi toate naţionalităţile care trăiesc cinstit pe aceste meleaguri trebuie să ia ei atitudine pentru că această confuzie voită “român-rom” îi afectează şi pe ei, ca şi pe toţi locuitorii civilizaţi din această ţară, adică pe cetăţenii români.
Din nefericire, lucrurile au evoluat de atunci şi până acum, dar nu în bine. Fărădelegile comise de ţigani pe tot continentul s-au înmulţit. Italienii şi ungurii deja au trecut la măsuri radicale. Aici nu este vorba de rasism, dar cred că suntem de acord că această etnie pe unde a ajuns a pârjolit totul în jur, a speriat lumea, a murdărit, a distrus, a pângărit, a furat, a violat şi a ucis. Ţiganii trebuie stopaţi, iar statul are obligaţia să mă apere, pe mine, plătitorul de impozite din care se plăteşte inclusiv ajutoarele sociale pentru aceasă rasă parazită şi potrivnică civilizaţiei.

Eu, ca cetăţean român (deci nu ca etnic român, ca cetăţean român!) mă simt jignit pentru că sunt asociat cu nişte sălbatici.

Citiţi scrisoarea de mai jos, care conţine şi o scurtă istorie a ţiganilor, şi veţi afla multe lucruri interesante. Şi multe răspunsuri la întrebarea pe care ne-o punem: “de ce?” !

”Catre Parlamentul Romaniei, Domnilor Senatori si Deputati :
In ultimul timp tema principala a stirilor a fost legata de reactia ostila împotriva cetatenilor romani din Italia si mai nou si din alte tari europene.

Aceasta reactie fara precedent indreptata impotriva tuturor romanilor stabiliti in aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal si infracţional al unei etnii minoritare de cetateni romani, si anume tiganii sau etnia romilor. Această etnie nu este specifică Romaniei, ea intalnindu-se in majoritatea tarilor europene in diverse proportii, dar noua sa denumire de romi (roma/romani/romanies in engleza) este asimilata mai ales cu numele tarii noastre: Romania, raspandindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatală pentru viitorul european al poporului roman.
Cand cetateanul italian, de pilda, citeste un articol in care se îintrepatrund termenii “romeno” si “rom”, este normal sa se afunde intr-o confuzie care, incetul cu incetul, duce la o suprapunere mentala a celor două denumiri.

Odata aceasta suprapunere instalandu-se, ea funcţioneaza si in sens invers; astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaza: “tiganii, tiganii”, referindu-se la romani. Rezultatul pe termen mediu si lung pentru populaţia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi devastator, instalandu-ne in coada Europei. De aceea, inainte de a vedea ce este de facut, merita studiat cum s-a ajuns in aceasta situatie.

Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea tiganilor din India in Europa s-a facut intre secolele al IX-lea şi al XIV-lea, in mai multe valuri. Odata cu intrarea lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au capatat si numele etnic pe care il poarta astazi , Tigani. Aflandu-se pe teritoriul Greciei si-au atribuit denumirea unei secte religioase grecesti cu numele Athinganis sau Atsinganos care insemna “de neatins”. Prima atestare a tiganilor in Imperiul Bizantin este conţinuta intr-un text hagiografic georgian, care datează din jurul anului 1088; aici se face referire la aşa-numitii Adsincani, renumiti pentru vrajile si faptele rele pe care le fac. Istoria europeana a tiganilor incepe la inceputul secolului al XIV-lea, cand acestia au patruns in Turcia, venind din Asia Mica. Prin anii 1415 – 1419 ii intalnim in toata Europa Centrala, din Ungaria pana in Germania. Pe la 1422, o banda numeroasa de tigani coboara in Italia, pana la Roma (precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri a inceput mult inainte de valul de tigani veniti din Romania). In deceniul urmator au ajuns pana in Franta, Spania, Anglia si Scandinavia. Aici ei preiau denumirea de egipteni” (Gypsies), foarte curand li s-a fixat numele pe care il poarta si astazi.

Foarte interesant este ca tiganii si-au atribuit intotdeauna numele altor etnii sau popoare care le-au ingaduit sa-şi ascunda etnia: “Satra” vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut niciodata.“Tigan/Zigeneur/Zingaro etc” vine de la “Athinganoi”, secta religioasa grecesca recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au apartinut niciodata acestei secte.

Gypsy” vine de la “Egyptian” cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini egipteni aflati in pelerinaj.

“Yansser” cum sunt cunoscuti la New York, vine de la ienicer turc, cum s-au prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele mai folosite sunt Zigeuner si Sinti. In limba franceza s-a impus numele Gitanes. In limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano. In Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).

Precum se vede, tiganii s-au raspandit in toată Europa, venind din India prin Asia Mica si nu constituie sub nici o forma o problemă legata de poporul roman, mai mult decat de cel maghiar, francez sau spaniol, de exemplu. Cea mai timpurie informatie scrisa despre prezenţa tiganilor pe teritoriul Romaniei datează din 1385. De la primele atestari ale prezenţei lor in Tara Romaneasca si Moldova, tiganii au fost robi si vor ramane timp de mai multe secole, pana la legile de abolire a robiei de la mijlocul secolului al XIX-lea. In mod paradoxal, perioada cea mai buna a tiganilor a fost in perioada regimului comunist. In anii ’70 PCR-ul in primii ani ai comunismului a manifestat in ce-i priveşte pe tigani, un fenomen de neconceput inainte: in aparatul de partid, in militie, armata si organele de securitate au fost angajati un numar relativ mare de tigani care au lansat o politica de formare a unui nationalism tiganesc de colonizare a satelor satesti si svabesti cu tigani adusi nu numai din toata Romania, dar adusi si din exteriorul Romaniei (Cum va explicati ca in satele din sasime sau svabime in care nu vezi tipenie de alta etnie decat de tigani ce vorbesc limbi precum bulgara, rusa, slovaca etc?).

Imediat dupa ’90 Nicolae Gheorghe apare ca membru GDS, publica la Revista 22, este trimis la tot felul de simpozioane internationale, devine membru Soros, lanseaza tot felul de programe pentru tigani, precum si infiintarea de catedre universitare tiganesti. Aceasta ascensiune a unor tigani s-a petrecut mai ales in conditiile politicii sociale a regimului comunist, care urmarea incurajarea categoriilor sarace si distrugerea vechii structuri sociale, refractara noilor randuieli. Asa se explica de ce, nu in putine comune, in funcţia de primar a fost pus un tigan. Datorită originii sociale “sanatoase” tiganii au fost promovaţi mai departe, facand cariera politica, ajungand in aparatul superior de partid. Ascensiunea lor s-a datorat nu originii lor etnice, pe care de altfel cei mai mulţi o declinau, ci pentru ca proveneau din categoriile sarace. Acesti tigani adevarati, oameni ajunsi in anumite functii, vor avea un rol important in promovarea etnica si in regimul ce a urmat regimului comunist. Si sub aspect locativ tiganii au facut un important progres in anii socialismului. Cocioabele care reprezentau habitatul natural al tiganilor pana in anii ’50 au fost schimbate cu apartamente in blocurile nou construite, iar din anii ’70, ’80, cu locuinte in case nationalizate. Asa s-a ajuns in situatia de astazi, cand centrul multor orase mai este ocupat de tigani.

Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate:
•  Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in ’71 era un tigan care fusese deportat cu familia in Transnistria de unde a fugit.
•  Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in ’71-’72 Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica)
•  Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din ’71 unde apare prima oara etnonimul de Rom
•  Anii ’70 inseamna plecarea masiva a sașilor. Securitatea organizeaza un program de colonizare cu ţigani a săsimii si șvăbimii
•  Scopul nu a fost integrarea ţiganilor. Integrare inseamna o populatie minoritara tiganeasca intr-o populatie majoritara de alta etnie. O majoritate tiganeasca cu o minoritate ignorabila de alta etnie nu duce la integrarea ţiganilor, ci la asimilarea celorlalti.(Dau cazul unor moldoveni din Galati asimilati in ţigănia din Garcini, de langa Brasov ).
Dupa 1989 s-au produs unele transformari majore in comportamentul populatiei de tigani. Pe fondul liberalizarii economice, o parte din ei au inceput diverse afaceri, dintre care multe profitand de haosul legislativ de la inceputul anilor ’90, dar si de dispretul general fata de legi, au ajuns sa aducă unei parti a tiganilor sume importante pe care s-au cladit clanuri puternice, care folosindu-se de patura saraca a tiganilor, domina lumea interlopa, cu ramificatii importante in sfera politicului.De asemenea,profitand de deschiderea granitelor, o mare parte dintre ţigani au emigrat, stabilindu-se mai ales in Spania, Italia şi Franţa, unde constituie comunităţi importante. Dupa 1996 se axeaza exclusiv pe dezvoltarea organizatiilor politice tiganesti din Ardeal, a promovarii tiganilor ardeleni in tot felul de organizatii politice, de a infiltra absolut totul. Este clar ca e vorba de nasterea unui nationalism tiganesc, bazat pe etnonimul roma, bazat pe ideea teritoriala, Romania.
Este interesant ca, mai ales in afara granitelor, ei nu se autoidentifica drept tigani, ci romani.
Schimband saracia din tara cu ghetourile din strainatate, aceasta populatie de tigani dezradacinati, si pierzand si urma de identificare culturala, comite un numar important de infractiuni, care atrag asupra ei antipatia populaţiilor native ale acestor tari. Această antipatie, datorită confuziei create de denumirea de roman cu cea de rom, ca o denumire moderna a tiganilor, se transfera asupra poporului roman in ansamblu. Ca si cum denumirea de “rom” simpla nu ar fi fost de ajuns etnonimul a ajuns pana la forma “romani/romanies” in limba engleza care este limba in jurul careia se invarte intrega lume. Recentele evenimente din Italia o dovedesc din plin. Dar cum s-a ajuns la denumirea de rom si la impunerea ei ca obligatorie in actele oficiale din Romania?

Agresiunea lexicala rom/roma/roman – romani/romani-romanies /romanians – romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania. Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei – sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu – dupa “Memorandumul” lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa a fost cea legata de cuvantul “romi”, romanii fiind prostiti apoi ca aceasta va fi inlocuita cu “rromi”, o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de “romalli”, forma care nici nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu “romani” si varianta “rromani”. Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost modificata cu “roma/romani/romanies”. Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine ce sa mai inteleaga?!. Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza istorica, tiganii nu au fost purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim si provine din cuvantul “DOM”, care pe limba originara a tiganilor inseamna “om”.

Prin denaturare (voita) “dom” s-a transformat in “rom” cu “r” accentuat, apoi din “rom” s-a trasformat in “roma” apoi in “romani” si in “romanies” . S-a ajuns astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza . Romani cu romani si romanies cu romanians ( doar ca in engleza nu exista diacritice dupa cum vedeti iar la o un simpla cautare pe google a cuvantului romani se vor afisa linkuri cu tigani) Practic denumirile sunt identice.

In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a etnonimului “rom”. Ca un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a cuvantului “tigan” in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului roman.

Presiunile continua si in 2001, Petre Roman, ministrul de externe, semneaza un nou Memorandum cu numărul D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea dreptului de autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie in toate documentele oficiale romane a denumirii de rom pentru a identifica etnia tiganilor. Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare de guvern in acest sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la denumirea de “rom” erau indicative, si nu obligatorii.

Pe de alta parte, nimeni nu contesta dreptul la autoidentificare, care este un principiu european general. Dar in cadrul procesului de autoidentificare nu trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorica a unor popoare europene existente. Sa nu uitam exemplul Greciei care a refuzat sa recunoasca Republica Macedonia pentru ca se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice grecesti (Reteaua Soros Open network fiind si aici vectorul principal in creearea acestei denumiri). Azi s-a ajuns la denumirea de FYR ( Former Yougoslavian Republic) Macedonia. Dar ce putem astepta de la o clasa politica ce este mai preocupata de interesele personale marunte in detrimentul intereselor nationale, compusa din indivizi fara perspectiva istorica, ce se promovează unii pe altii pe criterii de cumetrie, si nu de competenta. Rezultatele se vad. In condiţiile In care Romania ocupă prin Leonard Orban postul de comisar european pentru multilingvism, Republica Moldova impune limba moldoveneasca (o invenţie bolsevica) drept limba oficiala recunoscută in UE. S-a spus la momentul nominalizarii că portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importanta pentru comisarul roman. Realitatea a dovedit contrariul.

In timp ce Bulgaria lupta pentru a impune denumirea de evro pentru euro, oficialii romani nu au schitat nici un gest in problema limbii moldovenesti. Privitor la problema tiganilor in ansamblu si a nefericitei denumiri de rom, fara indoială ca avem nevoie de minti luminate, si nu de teribilismul unui ministru de externe ca si Cioroianu, care in suita gafelor monumentale, declara ca ar fi bine daca am cumpara o parte din Sahara pentru a-i muta pe concetatenii nostrii tigani. Nu de fanfaronada ieftina si paguboasa avem nevoie. Romii romani (suna interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetateni cu drepturi egale. Romania trebuie sa conlucreze cu UE in programe de afirmare a identitatii culturale a populaţiei de tigani in paralel cu integrarea lor sociala si cresterea nivelului educativ.

In ceea ce priveste denumirea de rom, chiar daca ne aflam in ceasul al 12-lea, este necesar un plan de masuri diplomatice, intinse poate pe mai multi ani, pentru a sensibiliza organismele europene si a se indrepta aceasta mare eroare de a denumi o populaţie transfrontaliera cum sunt tiganii cu un nume atat de apropiat si generator de confuzii, de numele istoric al poporului roman. Luand in considerare progresia demografica pană in 2025, cand pe fondul declinului de natalitate la romani şi maghiari si al scaderii mortalitatii la tigani, acestia ar putea reprezenta un procent semnificativ din populaţia Romaniei, depasindu-i pe maghiari, la care adaugam confuzia din ce in ce mai pregnanta a numelui de rom cu cea de roman, pozitia Romaniei in familia europeană apare intr-o pozitie tot mai ingrijoratoare.

In absenta unui plan concret ce trebuie urmarit cu consecventa, cred ca sunt toate sansele ca in constiinţa civica europeana sa se consolideze credinta ca Romania chiar este tara romilor (daca nu s-a intamplat deja) si se prefigureaza tot mai mult ideea domnului Teodor Melescanu care spunea ca se doreste creerea unui stat ţiganesc in Romania, ca Romania va fi in curand tara tiganilor.

Orice nationalism se bazeaza pe:
1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase demarate de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax,exact Vlax ! nu era de ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul de valah/vlah. Aceasta teorie strigatoare la cer este avansata de un anume Ian F. Hancock care isi publica lucrarile prin intermediul organizatiei Soros. Cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept “Romani” cu descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas. El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca “olahii” sau “vlahii” sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii Vlax Romani, prezentata ca “un dialect al limbii romane” vorbit de populatia “Vlax/Vlach”. Este revoltator si intolerabil, asistam practic la rescrierea istoriei.
2) etnia comuna = natiunea
3) etnonimul
4) teritoriul
5) statul
6) drapelul
7) istoria comuna

Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna si ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele lor original care este DOM si nu ROM.”

Autor: Ioan Abrudan ( publicat in “Ziarul de Cluj”)

 • Andrei

   Imi place sa cred ca inca mai exista in aceasta tara oameni care nu se sperie sau se jeneaza ca niste domnisoare carora li se vvad chilotii atunci cand trebuie sa spuna lucrurilor pe nume.

  • ostoitu

   Daca “a spune lucrurilor pe nume” inseamna a-ti arata chilotii, atunci mai bine te jenezi!

   “Tiganii trebuie stopati”, “rasa parazita si potrivnica civilizatiei” sunt afirmatii revoltatoare pentru anul 2012, care indeamna la ura rasiala si la segregare. Iar presupunearea conform careia tiganii ar cauta sa-si faca o tara, seamana atat de mult cu situatia evreilor (care vroiau si ei tara lor si stie toata lumea ce-a iesit), incat ma intreb ce parere are autorul despre evrei … sau, sa zicem, despre maghiari … sau despre negri … Dar nu, nimeni nu-i rasist aici, nuuuuuuu.

   Daca noi, ca popor, am avea mai multe merite, atunci am fi recunoscuti dupa acestea – hoti si oameni needucati au toate natiile. Decat sa-i “stopam” pe romi, mai bine ne ocupam de integrarea lor – daca tot ne dam crestini, ospitalieri si frati cu codrul, vorba aia …

   • protoromani

     auzi bah “ostenitule” cred ca nu stii pe ce site ai intrat, si mai cred ca ori esti iubitor de gypsani ori esti unul dintre ei, sau mai nasol habar nu ai in ce tara se petrec lucrurile pe care le vezi tu la stiri cu nenorocirile facute in fiecare minut de tigani….

    • protodaci

     Auzi ba iubitor de nazisti si de fascisti,gipsani sunt  egipteni,nu tigani!
     Gipsy inseamna egipteni,nu tigani! Si eu cred ca esti vre-un tigan latinizat care habar n-are de nenorocirile pe care le fac tiganii …
     Cei mai mari infractori sunt infractorii economici,care delatideaza statul romani de suute de milioane de euro. Aia sunt tiganii latinizati,nu tigani cu origini indice. Apropos,autenticii romani sunt cei care i-au cucerit pe daci in anul 106. Pune mana si invata tigane latinizat! Rusine!
     O zi buna valahule,pardon,rumanule!

    • Marius Robert Iancu

     Bai pula bleaga !! Diferența dintre noi țiganii si voi romanii estel ca noi nu facem incest cu mamele sau cu surorile … Nu suntem gay …. suntem uniți … si nu ne batem părinții ….. si ce este cel mai important , este faptul ca va futem femeile si ele sunt in limba dupa noi :) )) asa ca dute dreacu de frustrat si de las :) )))

     • eu andy

      hai sa mori tu?! cunosc la tigani care urla la mamele lor de le e frica de ei. stai matale chill ca nu va suporta nici dracu’. (intr-adevar cumosc si eu numai 2 tigani cu care am ce vorbi). in rest v-as lega de tir pe toti si as baga 120 km/ora.

 • Cristian Dumitru Gales

  Fratilor cititi cu mare atentie va garantez ca va merita

  Trebuie facut ceva , ajutatine sa va ajutam sì de ce nu sa ne ajutam .

  Va multumec anticipat

  • Adrian Mihail

   cu ce putem ajuta?

  • vladimir

   1989 an în care ţiganii sau infiltrat în structuri ale statului. Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate:• Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in ’71 era un tigan care fusese deportat cu familia in Transnistria de unde a fugit.
   • Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in ’71-’72 Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica)
   • Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din ’71 unde apare prima oara etnonimul de Rom
   • Anii ’70 inseamna plecarea masiva a sașilor. Securitatea organizeaza un program de colonizare cu ţigani a săsimii si șvăbimii. Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea tiganilor din India in Europa s-a facut intre secolele al IX-lea şi al XIV-lea, in mai multe valuri. Odata cu intrarea lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au capatat si numele etnic pe care il poarta astazi , Tigani. Agresiunea lexicala rom/roma/roman – romani/romani-romanies /romanians – romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania. Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei – sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu – dupa “Memorandumul” lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale schimbatorilor de limba si istorie

 • Lory78ro

  Confuzia Rom/Roman e generata de nefericita asociere a celor doua cuvinte si, cum bine pune in evidenta articolul, faptului ca in afara granitelor tarii etnia in discutie se prezinta drept “cetatean Roman”, fara a mentiona apartenenta sa la etnia de provenienta, origine cu care nu se sfieste in a se fali inauntrul granitelor poporului Roman, miscat de interese de variate origini. Pana cand statul Roman va tolera aceasta stare de fapt, pana cand noi, cei din diaspora, va trebui sa plecam capul ori de cate ori vreun membru al acestei etnii greu de defint si de incadrat comite acte rusinoase, acte imediat atribuite Romanilor si implicit Poporului Roman? Toate aceste lucruri, conjunctura actuala, nu fac decat sa creeze o imagine falsa si deformata a poporului meu, popor pentru care si-au dat viata doi strabunici de-ai mei in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Prin prisma evenimentelor recente, cu regret trebuie sa marturisesc ca sacrificiul inaintasilor mei a fost in zadar, pretul platit fiind prea mare in comparatie cu rezultatele actuale. Daca strabunii nostri au luptat pentru Libertate si Dreptate, azi, dupa saptezeci de ani, noi, cei cu constiinta curata si cu sange romanesc in vene, cu mandria de a purta in lume mai departe numele “celor mai viteji si drepti dintre Traci”, strigam din rasputeri ca e in act o Injustitie si o Nedreptate care ne afecteaza in mod implicit si care nu ne lasa oportunitatea de a ne afirma limpede si pe deplin drept ceea ce suntem (aici ma refer la majoritatea Romanilor, a celor alaturi de care am crescut si m-am format ca individ, dar se stie bine ca “padure fara uscaturi nu exista”): un popor, o natiune de oameni harnici, muncitori, drepti, iubitori de cultura si de arta, ospitalieri si nu in ultimul rand Toleranti fata toate minoritatile nationale. Nu stiu daca apelul meu va avea vreun rasunet. Mi-as dori ca prin acest gest, libertatoriu pentru mine, ceva acolo in aparatul guverantiv sa se puna in miscare, ca o rotita a masinarei politice sa se clinteasca din loc si sa prilejuiasca inceputul unei schimbari. Va multumesc si sper ca spusele mele sa nu fie rau interpretate.
  O ROMANCA din Italia

  • Valah,nu roman!

   Lory says :”confuzia Rom/Roman e generata de nefericita asociere a celor doua cuvinte si, cum bine pune in evidenta articolul, faptului ca in afara granitelor tarii etnia in discutie se prezinta drept “cetatean Roman”, fara a mentiona apartenenta sa la etnia de provenienta, origine cu care nu se sfieste in a se fali inauntrul granitelor poporului Roman, miscat de interese de variate origini”.

   Raspuns: La nivel comun pot exista confuzii: CD-ROM,Orasul Roma,Romania (numele fostului imperiu roman de la rasarit cu capitala la Cnstantinopol).Român,Roman. Român/Rom. Rom/Roman. Cand spun ”roman”,ma refer la autenticii romani care i-au cucerit pe daci in anul 106. Greci le spuneau geti,iar autenticii romani le puneau daci.

   Faptul ca termenul de ”rrom” se aseama cu cel de român este doar o coincidenta (asa cum steagul Romaniei se aseamana cu cel al republicii Ciad…). Nu doar steagul Romaniei se aseamana cu cel al republicii Ciad, ci se aseamana ci cu steagul Andorrei….). Acuma ,ce sa faca africanii si catalanii,sa va duca in fata comisarilor europeni si sa va reclame? Desigur,nu. Este doar o coincidenta si atat!

   Lory says:” in afara granitelor tarii etnia in discutie se prezinta drept “cetatean Roman”, fara a mentiona apartenenta sa la etnia de provenienta, origine cu care nu se sfieste in a se fali inauntrul granitelor poporului Roman, miscat de interese de variate origini”.

   Raspuns: cetatenii unei tari se numesc dupa cum se numeste tara, republica,localitatea (criteriul tritorial). Apoi,se divizeaza dupa criteriul

   etnic (etno-cultural). Deci,cetatenia este prioritara/etnia secondata. In plus,nimeni nu este obligat sa-si declare apartenta etnica,don’soara Lory!

   Lory says:”Pana cand statul Roman va tolera aceasta stare de fapt, pana cand noi, cei din diaspora, va trebui sa plecam capul ori de cate ori vreun membru al acestei etnii greu de defint si de incadrat comite acte rusinoase, acte imediat atribuite Romanilor si implicit Poporului Roman?”

   Raspuns: Statul Roman nu tolereaza infractorii,ci ii baga la inchisoare.

   Comentariul dvs denota un iz de sovinism. Insa,am sa va reamintesc ca cei care incalca legea sunt infractori si atat! Doar pentru cei needucati infractorii sunt rromi,francezi,italieni,bulgari,romani,greci,maghiari,s.m.d.a. . Infractionalitatea nu are culoare sau etnie,ci este universala.

   Infractorii sunt o categorie sociala aparte cu o mare diversitate comportamentala. Din aceasta cauza propunerea unei tipologii a infractorilor este imposibila . Ar trebui sa stiti ca infractionalitatea nu desemneaza grupul,ci individiul. Iar fiecare individ este un caz particular.

   Spusele dvs nu sunt interpretate gresit,dar va reamintesc ca poporul

   roman este cel care i-a cucerit pe daci in anul 106. Poporul dvs se denumea ”daci”,nu romani! Dupa secolul XIII poprul dvs se denumea

   ”valahi”,nu romani! Iar valahii nu insemna romani,ci desemna un popor romanizat care vb o limba romanica. Iar limba vb de un popor nu sustine si etnicitatea unui popor,don’soara Lory.

   Cat despre harnicia romanilor,se spune ca,daca munca era buna o luau boeierii. Romii au tras la jug in locul boilor timp de jumatate de mileniu (1385-1857). Cat despre ospitalitatea romanilor,sclavia rromilor din tarile romanesti a fost cea mai mare forma de discriminare. Cat despre strabunii dvs care au luptat pentru libertate si dreptate,am sa va reamintes ca rromii n-au avut sansa sa lupte pentru libertate,pentru ca strabunii dvs au decreta o lege pe la 1818:” toti tiganii se nasc sclavi”. Cat despre dreptate,rromii au luptat cot-la-cot alaturi de voi in ambele razboaie mondiale,iar drept rasplata,prin consimtamant civic,i-ati tradat,deportat in Transnistria si genocidat. Aaceste relatari ale dvs: despre tolerantul si harnicul popor romanesc,probabil ca v-ati uitat prea mult la emisiunea ”Viata Satului”,in care inrama imaginea bunui roman care te primea cu paine si cu sare. Romii stiu asta,dar nu uita! Fereasca D-zeu sa se nasca vre-un soi de nationalism tiganesc!

 • Stupar Baia Mare

  Ma ofer voluntar, sunt cunoscator de situatie, le-am invatat si limba ( din dispret) , daca pot fi de folos cu ceva . ori ce, ma ofer sa fiu “pe linia intai”
  Tara “”noastra”" nu merita “terfelita” de alte etnii, ori care ar fi ele, pe mine unul, nu ma intrebat nimeni daca vreau sa impart tara aceasta cu alte rase si etnii, asa ca sunt profind indignat ca sunt asociat cu alt fel de “maimute sau animale omnivore” , cancere ale societatii, nu vreau asimilarea cu nici o rasa sau etnie alta decat aceea de Roman !

  • Petrus Alexandru

   daca o sa inveti mai bine o sa ajungi la lectie in care romanii sunt considerati, in mod injust, un popor inferior , de catre toti europenii. Cat despre maimute sau animale omnivore sa stii ca si comentariile de pe internet pot fi considerate probe in instanta. CNCD este un fel de aparator al maimutelor.

   • Nicola

    Mai Mos pandurica esti avocatu tiganilor? Tu stii cate orase sunt puse in genunchi de clanurile tiganesti? Tu stii cate crime,violuri,talharii si cate si mai cate sunt atribuite Romanilor in tarile straine si defapt is facute de ciori? Poate te tragi si tu din neam de cioara de aia ii aperi. Sa ma cac pe pieptu tau

 • UNDAC

  Noi suntem DACI si tara noastra trebuie sa revina la numele de DACIA iar tiganii pot sa se numeasca si romi cu CINCI DE “R” ca tot nu vor fi asemuiti cu dacii.

  • Petrus Alexandru

   ma poate ca esti drac sau drac

 • Petrus Alexandru

  De ce nu iau romanii atitudine impotriva celor care au inselat , au furat, au delapidat , au dus toata bogatia tarii in conturile din Elvetia, Cipru, Panama, etc. De ce nu iau romanii atitudine impotriva celor care au fost condamnati pentru inselatorie, luare de mita, spalare de bani, etc. si a caror avere , facuta ilegal, a ramas intacta. Poate ca pentru faptul ca cei care au furat sunt tot romani. Dar daca erau tigani ce faceati/

 • roman

  tigani au fost tigani raman : ”tiganul e tigan si-n ziua de pasti ! ”