Românii din Serbia. Liderii atacaţi: Bănuim că ar fi vorba de motive etnice sau religioase

Doi dintre liderii românilor din Serbia care au fost ţinta unor atacuri armate cred că la baza acestora se află motive etnice sau religioase, dar au declarat că nu au fost ameninţaţi şi nici nu au fost vreodată victime ale unor incidente similare, relatează Mediafax.

Unul dintre cei care au fost ţinte ale atacurilor este Viorel Beşu, în vârstă de 55 de ani, preşedinte al Alianţei Românilor din Voievodina şi primar al localităţii Jankov Most.

“Între duminică şi luni, la ora 2 noaptea, o persoană necunoscută a tras cu arma în casa mea. Soţia se uita la televizor şi făcea lucru de mână, când unul dintre gloanţe i-a trecut la cinci centimetri de cap”, a relatat, miercuri, pentru Mediafax, Viorel Beşu.

El a spus că a alertat imediat poliţia din localitatea Zrenianin, anchetatorii recuperând de la faţa locului nouă gloanţe – şapte din zidul casei şi două, care trecuseră prin geam, direct din casă.

“Nu ştiu cine să fi fost, nu bănuiesc pe nimeni şi nici nu ştiu vreun motiv. Bănuiesc că a fost pe considerente etnice, dar nu mi s-a mai întâmplat aşa ceva niciodată. Eu sunt sigur că cineva din sat a dat informaţii despre locul unde este casa şi aşa mai departe, dar nu ştiu cine a fost. Trăim mai departe şi vedem”, a spus Beşu, primar al unei localităţi cu 500 de persoane, dintre care 370 sunt etnici români.

La rândul său, Dragoslav Mariacici, preşedinte al Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia şi membru al Consiliului local din Zajecar, a declarat, pentru Mediafax, că a fost victima unui incident similar, petrecut duminică noaptea.
“Cineva a tras prin geamul de la uşa casei cu arma, duminică noaptea. Noi nu am ştiut nimic până luni dimineaţă când ne-am trezit să ducem copilul la şcoală”, a povestit Mariacici.

El a spus că a sesizat poliţia care face investigaţii, dar că nu are informaţii despre autori. “Cred că este politic şi etnic şi are legătură cu faptul că am început să construim Biserica românească”, a spus Mariacici, povestind că preotul român Boijan Alexandrovic a fost chemat recent la o înmormântare într-un sat din apropiere iar în timpul slujbei a fost ameninţat.
Mariacici spune că şi soţia celui care trage clopotul la biserica românească a fost ameninţată de doi bărbaţi aflaţi într-o maşină de teren neagră. “Poate să fie o organizaţie fascistă. Eu cred că este ceva politic şi are legătură cu Biserica românească”, a mai spus el.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi-a exprimat, marţi, îngrijorarea în legătură cu informaţiile privind recente agresiuni având ca ţintă anumiţi lideri ai minorităţii române din Serbia, precizând că autorităţile sârbe fac investigaţii.
“Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu îngrijorare de recentele agresiuni la care face referire presa din România şi Serbia, care au avut ca ţintă anumiţi lideri ai minorităţii române din Serbia. Aceste atacuri fac în prezent obiectul procedurilor de investigaţii din partea autorităţilor competente din Serbia”, a precizat MAE, marţi, pentru Mediafax.

Ambasada României la Belgrad a întreprins demersurile necesare în vederea clarificării situaţiei şi pentru ca autorităţile sârbe să ia măsurile care se impun, a precizat Ministerul de Externe.

“Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Belgrad şi Consulatul General al României la Vârşeţ, urmăreşte cu atenţie evoluţiile legate de aceste incidente, precum şi finalizarea anchetelor. Ministerul Afacerilor Externe speră că rezultatele acestora vor fi disponibile cât mai curând”, se mai arată în precizarea citată.

La rândul său, senatorul PDL Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni, a susţinut, într-un comunicat PDL, că este vorba despre o provocare menită să dezechilibreze cursul pozitiv al dialogului româno-sârb în ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale ale conaţionalilor din statul vecin.

Viorel Badea solicită autorităţilor sârbe “să intervină de urgenţă pentru restabilirea liniştii şi legalităţii în localităţile în care au avut loc atacuri armate la care au fost supuşi lideri ai comunităţilor românilor din Serbia. Autorităţile române vor face uz de toate instrumentele bilaterale pentru a restabili liniştea şi normalitatea în zonă”, se arată în comunicat.

“Am luat act cu stupoare şi îngrijorare de ceea ce se întâmplă în ultimele 48 de ore în Serbia şi cer pe această cale autorităţilor competente din statul vecin să intervină de urgenţă pentru restabilirea liniştii şi legalităţii în localităţile Sipicova şi Janku Most. Solicit, totodată, identificarea cât mai rapidă a vinovaţilor şi tragerea lor la răspundere în conformitate cu legile Republicii Serbia”, a declarat Viorel Badea.

Site-ul Romanian Global News, specializat în ştiri despre diaspora, relatează, citând corespondentul din Voivodina, despre atacuri armate care au avut ca ţintă români din această zonă.