Românii din Israel

Cu toate ca nu exista statistici oficiale complete privind provenienta emigrantilor din Israel pe tari de origine, din datele oficiale rezulta ca in Israel ar trai in prezent 450 000 de evrei originari din Romania. Ambasada Romaniei in Israel ii estimeaza ca fiind 10% din populatia intregii tari, adica in jur de 500 000. Evreii originari din Romania sunt organizati in diferite asociatii etnice si profesionale la nivel national si regional. Fundatia noastra nu a stabilit nici o legatura cu vreo asociatie romaneasca din Israel.

Totusi cea mai importanta forma asociativa este “Organizatia evreilor originari din Romania” (HOR), infiintata in anul 1954. Conducerea organizatiei este asigurata de un comitet central, un comitet executiv, presedinte si vicepresedinti pe ramuri de activitate (cultural, financiar, organizatoric, etc.). Are in compunere 4 regionale (Ierusalim, Haifa, Nazareth-Illit si Ber-Sheva), care acopera intreg teritoriul Israelului, dar doar regionalele Haifa si Nazareth-Illit recunosc autoritatea centrala. „Cercul originarilor din Romania” (COR) – membri in Histabrut (Confederatia Generala a Muncii) – a aparut din necesitatea sprijinirii evreilor originari din Romania care actioneaza in structurile de conducere sindicale. Exista o stransa colaborare intre HOR si COR.

Asociatia Culturala Mondiala a Evreilor Originari din Romania (ACMEOR) reuneste in randurile sale evrei originari din Romania avand ca activitate principala cercetarea istoriei evreilor din Romania.

Ziarele si revistele in limba romana sunt cele mai numeroase publicatii care apar intr-o limba straina in Israel. Se remarca in primul rand ziarele in limba romana “Viata noastra” si “Ultima ora”, care are un numar important de cititori (aproximativ 50 000). Se mai editeaza “Facla”, publicatie de tip magazin saptamanal, “Adevarul”, “Revista familiei”, “Secolul XX”, revista lunara cu caracter artistic, “Izvoare”, revista trimestriala editata de Asociatia scriitorilor israelieni de limba romana, “Revista mea”, etc.

Evreii originari din Romania au emisiuni in limba romana la posturile de radio si televiziune.